20 år med Livingstone. Samtale med Petina GappahFoto: Henry Oliver Hakulandaba

20 år med Livingstone. Samtale med Petina Gappah

bookmark

onsdag 10. juni 2020, kl. 19:00 til kl. 20:00 – Avlyst

Arrangementet er dessverre avlyst pga Covid-19

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Det er selvfølgelig to hvite menn i hovedrollen når vi går til en av de mest mytologiserte episodene i fortellingen om kolonitidas Afrika. Henry Stanleys replikk til David Livingstone, etter måneder med leting i den afrikanske jungelen, har også blitt stående: «Dr Livingstone, I presume».

Zimbabwiske Petina Gappah er forfatter av flere kritikerroste bøker og gjestet Litteraturhuset for første gang i 2009. Utgivelsen som nå foreligger på norsk, den storslåtte romanen Ut av mørket, skinnende lys, var påbegynt allerede den gangen. Tjue år har gått siden Gappah ble besatt av David Livingstones historie. Med tiden har research-materialet blitt enormt: Hun har besøkt museer og antikvariater på jakt etter stadig nye biter.

I Ut av mørket, skinnende lys er det Livingstones kokk Halima og den frigitte slaven Jacob som forteller om da sekstini menn og kvinner, frigitte slaver og følgesvenner, fraktet liket av Livingstone fra det afrikanske innlandet og til kysten. Ti av dem mistet livet for at oppdagerens levninger skulle kunne gravlegges i engelsk jord.

Hvorfor tjue år med Livingstone? Gappah forteller om myter og besettelse på Litteraturhusets scene.

NB. Arrangementet er flyttet til 10. juni fra opprinnelig oppsatt dato, ettersom Petina Gappah måtte skyve på sitt besøk.