30 år i Russland

bookmark

Fra Tsjernobyl til "utenlandsk agent"

mandag 23. mai 2016, kl. 17:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Bellona

Inngang: Gratis

Livet som utenlandsk agent

Bellona har jobbet med miljøproblemet i Russland i 30 år.

Vi trekker paralleller fra Tsjernobyl-katastrofen og de første miljøavsløringene på Kola-halvøya, til dagens miljøarbeid og -utfordringer i Russland. På seminaret vil russiske gjester og Bellonas egne medarbeidere fortelle om organisasjonslivets kamp for å eksistere i dagens Russland.

Anna Kirjeeva fra Bellona Murmansk forteller hvordan livet har endret seg etter at hun og kollegene ble stemplet som utenlandske agenter. Advokat Olga Tseitlina forsvarer mennesker som et stemplet som utenlandske agenter. Også hun vil fortelle sin historie.

Miljøaktivist Evgeny Vitishko deltar via Skype fra husarrest i Krasnodar, Russland. Han ble arrestert etter å ha avslørt miljøkriminalitet i forkant av OL i Sotsji.

Alexander Nikitin ble i 1996 arrestert av den russiske sikkerhetstjenesten FSB og anklaget for forræderi gjennom spionasje, etter å ha samarbeidet med Bellona. Den tidligere ubåtoffiseren er i dag leder av Bellona-St Petersburg, og vil fortelle om dagens miljøkamp i Russland.

Professor Alexey Yablokov var på 90-tallet miljørådgiver for tidligere president Boris Jeltsin. Yablakov har nettopp utgitt et enormt bokverk som oppsummer konsekvensene  av Tsjernobyl-ulykken – 30 år etter.

 

Seminaret er delt i to:

Del én (kl 17:00-18:00) vil handle om Tsjernobyl-katastrofen.

Andre del handler om dagens miljøkamp og agentlovene, og starter kl 18:20.

 

Seminaret er gratis og åpent for alle. Meld deg på her.

For spørsmål kontakt Halfrid Hagemoen på halfrid@bellona.no