Det Det eRFoto: Christian Rubeck

Det Det eR

bookmark

En teatermonolog 30 år etter Murens fall

lørdag 9. november 2019, kl. 20:00 til kl. 21:15

Sal: Wergeland

Arrangør: Øystein Røger

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 220,-

Lørdag 9.november kl 20.00 og søndag 10.november kl. 16.00 vises forestillingen Det Det eR på Litteraturhuset, et samarbeid mellom Goethe-Instituttet og Øystein Røger.

Video: Jonas Falck Evensen

«- Jeg vil invitere deg hjem til meg, min elskede.  Muren er der, men jeg vil invitere deg hjem til meg i tankene mine».

Slik åpner teaterstykket Det Det eR, skrevet av en av Danmarks store forfattere og dramatikere Peter Asmussen.

De sterke bildene fra Berlin 9. November 1989 da titusenvis av Øst- og Vest-Berlinere klatret opp på muren og feiret fallet til staten DDR er ikoniske og snakker direkte til oss om vårt behov for frihet.

Nettopp fordi Asmussens tekst er eksistensiell representerer kvinnen i stykket alle mennesker som lever under lignende forhold uansett tid og sted.

Stykket handler om Renate som lever et stille DDR-liv med mann og barn i Øst-Berlin.  Men hun har også et annet liv, hun skriver i hemmelighet med en mann hun har møtt i København på en ettdøgns jobbreise. Vi er i nåtid 2019 når stykket begynner og Renates tanker tar oss tilbake til årene 1987, 1988 og 1989. Store endringer skjer i Øst Europa og gjennom Renates brev til sin elsker får vi innblikk i hennes dagligliv bak jernteppet, men også hvordan verdens mest sofistikerte system for overvåkning griper direkte inn i hennes hverdag og privatliv. Folk forsvinner. I Anna Funders bok Stasiland sies det at nesten hver sjette(!) innbygger i DDR var en angiver. Sjefen for ministeriet for statssikkerhet (Stasi) Erich Mielke uttalte drømmen om total kontroll slik: ”Um sicher zu sein, muss man alles wissen”. Bakteppet for denne historien er nært oss både geografisk og i tid, og i lys av dagens Europa minner det oss om at det totalitære tankegodset alltid vil prøve å finne nye måter å skaffe seg makt på.

Da Edward Snowden fikk Bjørnsonprisen i 2015 sa John Olav Egeland (Dagbladet): «Alt er offentlig, og vi kan bare venne oss til det. Den private sfære har fått lavere status. Vi overvåkes og kartlegges ikke bare av Staten, men også av Google og Facebook. Uten fristeder er ikke frihet mulig». Vi kan legge til Amazon og Apple (Big Tech). Vi har gitt fra oss vår personlige frihet. Hva gjør det med oss?

Det Det eR er likevel først og fremst en historie om en kvinnes lengsel etter frihet og den umulige kjærligheten. Lengselen er hennes drivkraft i historien. Stengt inne bak regimets «forsvarsmur» mot Vestens dekadanse blir muren også en metafor for avstanden og adskillelsen mellom Renate og hennes elsker. Kanskje er det nettopp muren som holder deres forhold i live? «Nærast er du når du er borte».  Hun slites mellom lidenskapen og det ansvaret hun også har for sin familie, venner, jobb, sitt liv i Berlin.  «Hvis muren faller, hvis alle mulighetene og hele verden ligger åpen, er det fremdeles oss to»? spør hun i et av brevene.  Siden Renate er forhindret fra å møte sin elskede inviterer hun ham hjem til seg i tankene sine. Der er hun fri.

Se klipp fra forestillingen her

Regi og oversettelse: Øystein Røger, Scenografi/lys: Ingrid Tønder, Lyddesign: Eskil Krisitansen, Renate: Tone Danielsen, produsent: Margrethe Aaby, Foto: Christian Rubeck

Forestillingen er støttet av Fritt Ord og Goethe-Instituttet

Peter Asmussen (1957 – 2016)
Dansk forfatter, dramatiker og manusforfatter. Asmussen blir sett på som en stor fornyer av dansk dramatikk med sin stramme, illusjonsløse formbevissthet og svarte humor. Han har en stor produksjon av dramaer bak seg. Stykkene hans er oversatt til en rekke språk og mange av dem er oppført utenfor Danmark. Han har også en skrevet flere filmmanus bl.a Breaking the Waves sammen med Lars von Trier og manus til filmer av Simon Staho og Bille August. Teaterstykket Det Det eR hadde urpremiere på Husets Teater i København i 2015. Han har vunnet en rekke priser for sitt arbeid.