Å drømme en eksistens 3Foto: Bonnier Anna Tärnhuvud

Å drømme en eksistens

bookmark

Beate Grimsrud og Marte Spurkland

mandag 25. mai 2020, kl. 19:30 til kl. 20:30

Sal: Digitalt

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis - digitalt

Hvilke spørsmål stiller man når man plutselig innser at noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre? I Beate Grimsruds nye roman Jeg foreslår at vi våkner står den livsglade forfatteren Vilde Berg midt i det livet hun tar for gitt når hun plutselig rammes av alvorlig sykdom. Men Vilde vil ikke møte virkeligheten, vil ikke våkne og leter febrilsk etter tanker som kan holde alt på avstand. Jeg foreslår at vi våkner har blitt mottatt med ovasjoner av kritikerne her til lands. Nå møter en av Nordens mest originale romanforfattere forfatterkollega Marte Spurkland til samtale om det å skrive med døden pustende i nakken.

Som i den Nordisk råds-nominerte romanen En dåre fri undersøkes grenselandet mellom frisk og syk. Grimsrud skriver selv både den norske og den svenske utgaven – så regner da også begge land henne for å være sin. Jeg foreslår at vi våkner kom ut i Sverige i 2019 og omtales der som Grimsruds sterkeste roman hittil og et nytt hovedverk i hennes forfatterskap. På Grimsruds vis blandes språklig fantasi og emosjonelt trykk, humor og alvor. Midt i den tunge behandlingen sykdommen krever, finnes talende dyr, barnets nysgjerrige blikk og barndommens norske Dovrefjell.

Forfatter og journalist Marte Spurkland ga høsten 2019 ut boka Pappas runer, et portrett av faren Terje Spurkland som var professor i runologi, og den siste tida de fikk sammen før han døde av kreft. Spurkland og Grimsrud møtes til digital samtale om autofiksjon og om det å ramle ned i eksistensen.

Grimsrud skulle egentlig ha gjestet Litteraturhuset 5. mai, men pga. koronasituasjonen blir dette arrangementet nå kjørt digitalt.