Å eie sin historieFoto: JFPAGA / Oktober

Å eie sin historie

bookmark

Vanessa Springora og Hanne Skogvang Stork

onsdag 9. februar 2022, kl. 20:00 til kl. 21:00 – Utsolgt / Fullt

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Tenåringsjenter er åpenbart en velintegrert del av livet hans. Og ingen ser ut til å være det minste sjokkert over kontrasten mellom G. og meg, det barnslige ansiktet mitt blottet for sminke eller aldringstegn.

En 50 år gammel mann groomer og innynder seg hos en 14 år gammel jente og utsetter henne for seksuelle overgrep gjennom en årrekke. «Alle» vet hva som skjer, men ingen griper inn. Den eldre forfatteren nyter snarere anerkjennelse og beundring.

Selv etter at det fysiske misbruket tar slutt, fortsetter overgrepene i litterær form når overgriperen publiserer romaner med forvridde versjoner av forholdet, samt sine egne dagbøker, fulle av intime skildringer av den unge jenta.

Med den litterære selvbiografien Samtykket (til norsk ved Agnete Øye) har Vanessa Springora tatt kontroll over sin egen historie. Hun har beskrevet skrivingen som en måte å ta livet sitt tilbake på, og lukke overgriperen inne i en bok. Gjennom språket har hun tatt makten tilbake og dessuten satt et skarpt søkelys på en kultur som i årevis lukket øynene for overgrep mot barn.

Vanessa Springora er en fransk forfatter, forlagsredaktør og dokumentarfilmskaper. På Litteraturhuset møter hun religionshistoriker, litteraturkritiker og tidligere Fett-redaktør Hanne Skogvang Stork til en samtale om hva det vil si å samtykke, giftige maktstrukturer og ettervirkningene av seksuelt misbruk.

Samtalen foregår på fransk og norsk ved hjelp av tolk.