Å være Leonardo da Vinci

Å være Leonardo da Vinci

bookmark

Et umulig intervju

torsdag 15. mars 2018, kl. 19:00 til kl. 21:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Det italienske kulturinstitutt

Inngang: Gratis

Denne enakteren med skuespiller Massimiliano Finazzer Flory er basert på Leonardo da Vincis egne tekster, deriblant det berømte “Trattato della pittura” – “Traktatet om malekunsten”. Her blir vi kjent med maleren, vitenskapsmannen og oppfinneren, hans liv og virke, hemmeligheter og lidenskap. Forestillingen  er lagt opp som et slags umulig intervju med Leonardo selv der skuespiller Finazzer Flory omskapes nærmest til en levende versjon av det store geniet fra Vinci, ved å kle seg i tidsriktig kostyme, gjenskape hans ansikt og deklamere tekstene på renessanseitaliensk slik de ble skrevet. Forestillingen spilles på engelsk og renessanseitaliensk, og vil tekstes på engelsk.

Vi vil høre Leonardo svare på 67 spørsmål om hans barndom, hans prosjekter av både militær og sivil art, om hvordan man blir en “god maler – “bono pittore”, om forholdet mellom malekunsten og vitenskapen, mellom maleri og skulptur, mellom malekunsten og musikken. Leonardo vil fortelle om anatomi, psykologi og fysikk, og om hans lidenskap for flyvning. Han vil kommentere sitt berømte verk “Nattverden” og mime som i en dans de ulike apostlene og han vil fortelle om sitt forhold til religion og forsvare seg fra fiendenes angrep. Leonardo vil også ha noe å si oss om vann, moten på hans egen tid og om sjelens svingninger, og han vil dele ut råd og visdomsord for hvordan livet bør leves.

Forestillingen vil være på turné frem til 2019, og har alt høstet gode kritikker både i inn- og utland, deriblant USA, Japan, Russland, Sveits og Frankrike.