Abort, politikk og religion
Motstanden mot kvinners rett til selvbestemt abort er tydelig og økende i mange land og på internasjonale arenaer. Det skjer til tross for at sterk og geografisk bredt forankret forskning viser at restriktive lover ikke bidrar til å få aborttallene ned, snarere tvert imot.
Motstanden har sitt opphav i religiøse institusjoner, først og fremst kristne. De fleste land med abortforbud er land hvor den katolske kirken har sterk innflytelse. Det gjelder også i Europa der – blant annet – den konservative polske regjeringen nylig foreslo en kraftig innstramming av dagens abortlovgivning. I land i Afrika og Latin-Amerika finnes det en rekke eksempler på at selv voldtatte og incestutsatte jenter og kvinner straffeforfølges etter abort.
Vi inviterer til samtale om abort, politikk og religion.
Med oss har vi oss har vi
Catherine Nyambura, Advocacy Programme Associate of FEMNET og tidligere coordinator for WAK (Women’s Global Network for Reproductive Rights Alliance Kenya)
Maren Bjune, PhD/UiB om ”Religious change and political continuity. The evangelical church in Guatemalan politics”
Ingrid Vik, leder, Analyse- og utvikling, FOKUS og medforfatter av Norad-rapporter om konservativ religiøse lobbyisme i FN
Astrid Dalehaug Norheim, leder samfunnsavdelinga Dagen
Gro Lindstad, daglig leder FOKUS, leder samtalen.
Arrangementet foregår på engelsk.