Afrika Nå

Afrika Nå

bookmark

Long walk to press freedom in Africa?

onsdag 24. oktober 2018, kl. 18:00 til kl. 19:30

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Fellesrådet for Afrika

Inngang: Gratis

Hvert år rangerer Reporters Without Borders land ut fra pressefriheten mediene nyter. Listen for 2018 viser at pressefriheten varierer over det afrikanske kontinentet. Mens Ghana, Namibia og Sør-Afrika skårer høyt, er land som Eritrea, Sudan, Burundi, Somalia og Egypt på bunn. Hva er situasjonen for frie medier på det afrikanske kontinentet? Og hvordan påvirker utfordringene prinsipper om åpenhet og ansvarlighet, samt rettsstaten?

Det er vanskelig å snakke om pressefrihet i Afrika i dag uten å snakke om de bekymringsverdige trendene i Øst-Afrika, og da spesielt i Tanzania, Kenya og Uganda. Restriksjoner, arrestasjoner, sensur og innføring av medieskatter viser myndighetenes fiendtlighet mot media og innsnevringen av sivilsamfunnets rom. På samme tid har Zimbabwe, Angola og Gambia sett en positiv utvikling etter at de autokratiske presidentene i disse landene er ute av bildet. Men hvordan sikrer man at denne utviklingen ikke blir kortvarig?

Introduksjon av Joachim Nahem, grunnlegger og partner i The Governance Group. Ledende ekspert på styresett og risiko. Tidligere ekspert for Mo Ibrahim-indeksen.

I panelet:

Charles Onyango-Obbo, forfatter, journalist og tidligere redaktør av Mail & Guardian Africa. Driver sin egen digitale medieplattform i Kenya.

Maren Sæbø, frilansjournalist, redaktør av nettstedet Bundu og styremedlem i SKUP. Har skrevet mye om Angola og andre afrikanske land.

Bård Andreassen, professor ved Norsk senter for menneskerettigheter. Har mer enn 30 års erfaring med forskning i Afrika og Asia.

Jan Speed er ordstyrer. Speed er forfatter, journalist og nettredaktør for Bistandsaktuelt.

Arrangementet foregår på Engelsk.