Äntligen …

bookmark

Inger Bentzrud om årets nobelprisvinner i litteratur: Mo Yan | foredrag og filmvisning

onsdag 28. november 2012, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

[Stockholm, år 2000]: «Äntligen!» Ropet gjaller ut i den ærbødige stillheten. De Aderton rykker til i munnviken. Slikt gjør man bare ikke på Sveriges nest mest høytidelige dag – selve bekjentgjørelsen av nobelprisvinneren i litteratur. Skuespilleren og journalisten Gert Fylking var mannen bak stuntet, og utropet ble tolket som en ironisk kommentar til stadige tildelinger til forfattere folk ikke har hørt om.

Vi snakker om den viktigste litteraturutmerkelsen i verden, både hva gjelder anseelse og pengebeløp. Ifølge Nobels testamente skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning». I år ble prisen delt ut for 105. gang og gikk til den kinesiske forfatteren Mo Yan. Under Kinesisk uke på Litteraturhuset i 2011 viste vi filmen Rødt korn (1987, regi: Zhang Yimou) basert på en av hans tidlige romaner, og det gjør vi denne kvelden også. Men før det kommer journalist Inger Bentzrud for å holde foredrag om vinneren. Hun forteller om romaner som Livet og døden tar rotta på meg og Store bryster og brede hofter, og om hvordan det er å være forfatter i Kina. Og hvilken posisjon har egentlig Mo Yan i hjemlandet? Bentzrud har et nært forhold til Kina, hvor hun har bodd i flere år, og møtte også Mo Yan personllig i 2009.

[tilbake til Stockholm]: Hvordan gikk det så med Gert Fylking? Etter at han gjentok fornærmelsen i 2002, inviterte daværende ständige sekreteraren Horace Engdahl oppvigleren på en bedre lunsj og satte skapet på plass. Nå roper han ikke lenger, men andre har overtatt arven, og seremonien forstyrres sporadisk av spontane brøl.