Äntligen …

bookmark

Om Patrick Modiano: Årets Nobelprisvinner i litteratur

onsdag 22. oktober 2014, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

[Stockholm, år 2000]
«Äntligen!» Ropert gjaller i den ærbødige stillheten. Det rykker i munnvikene på De Aderton. Man gjør bare ikke slik på Sveriges mest høytidelige dag – når selve nobelprisvinneren i litteratur offentliggjøres. Skuespilleren og journalisten Gert Fylking var mannen bak stuntet, som har blitt tolket som en ironisk kommentar til at Nobels litteraturpris stadig tildeles forfattere som folk flest ikke har hørt om.

Vi snakker om den viktigste litteraturutmerkelsen i verden, både når det gjelder anseelse og pengebeløpets størrelse. Ifølge Nobels testament skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning». I år gikk prisen til franske Patrick Modiano for «minnenes kunst med hvilken han fremkaller de mest uhåndgripelige menneskeskjebner og avdekker okkupasjonens livsverden». Mange norske medier og lesere reagerte nok som journalisten Gert Fylking da prisen ble annonsert torsdag 9. oktober. Det som er sikkert, er at man kommer til å vite mye mer om Modiano etter å ha tilbrakt denne kvelden på Litteraturhuset. Vi inviterer forfattere, forleggere og litteraturvitere til å opplyse oss og diskutere vinneren.

Geir Uvsløkk har doktorgrad i fransk litteratur og har lenge engasjert seg i Modianos forfatterskap. Han gir oss en innføring i de viktigste trekkene ved nobelprisvinnerens litteratur, før han får selskap på scenen av en av Modianos norske oversettere, Tom Lotherington. Kai Remlov leser utdrag fra Modianos romaner. Samtalen ledes av Litteraturhusets Andreas Liebe Delsett

[Tilbake i Stockholm]
Hvordan gikk det så med Gert Fylking? Han gjentok fornærmelsen i 2002 og ble etter det invitert av den daværende ständige sekreteraren Horace Engdahl på en bedre lunsj og satt grundig på plass. Nå roper han ikke lenger, men andre har overtatt arven, og seremonien forstyrres sporadisk av spontane brøl.