Äntligen…

bookmark

Om årets Nobelprisvinner i litteratur Bob Dylan

onsdag 26. oktober 2016, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

[Stockholm, år 2000]
«Äntligen!» Ropert gjaller i den ærbødige stillheten. Det rykker i munnvikene på De Aderton. Man gjør bare ikke slik på Sveriges mest høytidelige dag
når selve nobelprisvinneren i litteratur offentliggjøres. Skuespilleren og journalisten Gert Fylking var mannen bak stuntet, som har blitt tolket som en ironisk kommentar til at Nobels litteraturpris stadig tildeles forfattere som folk flest ikke har hørt om.

Bob Dylan fikk årets nobelpris i litteratur. Det er med andre ord en folkekjær ordkunstner og musiker prisen gikk til denne gangen, og for en gangs skyld er de som kjenner til nobelprisvinneren fra før i flertall. Men hva består kvaliteten i dette kunstnerskapet av? Hvordan lese poesien hans og hvordan lese tonene?

Litteraturprofessor Gisle Selnes har akkurat lagt siste hånd på verket som har fått tittelen Den store sangen : Kapitler av en bok om Bob Dylan. Her ser han nærmere på Dylans sanglyrikk i en kulturhistorisk og litterær kontekst. Professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo Anne Danielsen har blant annet hatt fokus på populærmusikk, rytme og groove i sin forskning. Hun vil denne kvelden se nærmere på de musikalske sidene ved Bob Dylans kunstnerskap. «Mens Dylan selv har vært opptatt av å synge seg inn i den samme tradisjonen som Frank Sinatra, er Svenska Akademin opptatt av å plassere ham i tradisjonen etter Homer og Sapffo. Han tilhører begge,» skrev forfatter Håvard Rem i sin kronikk i VGi etterkant av tildelingen. I 1999 ga han ut Bob Dylan. En monografi, som var blant kildene Svenska Akademin benyttet til sin vurdering. Han har også oversatt flere av Dylans tekster til norsk. Synne Øverland Knudsen er redaktør for lydboksingel-utgiveren Ferdigsnakka, litteraturviter og tidligere musiker. Hun møter nå Selnes, Danielsen og Rem til samtale om den ferskeste vinneren av Nobels litteraturpris.

[Tilbake i Stockholm]
Hvordan gikk det så med Gert Fylking? Han gjentok fornærmelsen i 2002 og ble etter det invitert av den daværende ständige sekreteraren Horace Engdahl på en bedre lunsj og satt grundig på plass. Nå roper han ikke lenger, men andre har overtatt arven, og seremonien forstyrres sporadisk av spontane brøl.