Äntligen spesial: Sara DaniusFoto: Litteraturhuset

Äntligen spesial: Sara Danius

bookmark

om Nobelprisen i litteratur – og om årets prisvinner

onsdag 29. november 2017, kl. 18:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Vi snakker om den viktigste litterære utmerkelsen i verden, både når det gjelder anseelse og pengebeløpets størrelse. Ifølge Nobels testament skal prisen gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

Hver senhøst inviterer Litteraturhuset til en kveld hvor vi løfter fram årets nobelprisvinner i litteratur.

Denne gangen får Litteraturhuset storfint besøk av Sara Danius, ständig sekretarare for Svenska Akademien siden 2015. Hun vil fortelle om historien til Nobelprisen i litteratur og Akademiens arbeid. Kanskje får vi et aldri så lite innblikk i De Adertons indre liv og hvordan diskusjonene rundt bordet ser ut?

Danius avslutter kvelden med å kaste lys over årets nobelprisvinner: Den engelske forfatteren Kazuo Ishiguro. Han er født i Japan, men familien flyttet til England da han var fem år gammel. Ishiguro står bak sju romaner og en novellesamling, alle oversatt til norsk. Bøkene hans beskrives som svært forskjellige, og strekker seg fra tradisjonelle romaner til bøker med innslag av dystopi og science fiction. Et forfatterskap med stor emosjonell kraft, skriver Svenska Akademien i sin begrunnelse for tildelingen av Nobelprisen. Hans siste utgivelse, fantasyromanen En kjempe begravd, kom ut i 2015, og på norsk i 2016.