Åsted: kropp

bookmark

Leganger Iversen, Fjæren, Åmodt og Gunnufsen

onsdag 24. juni 2015, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Kristina Leganger Iversens fikk mye oppmerksomhet da hun debuterte med diktsamlingen Hjartemekanikk i 2011. I hennes første roman, I ringane, følger vi Jo i tankesirkler tilbake til en utrygg barndom og gjennom et dysfunksjonelt kjærlighetsforhold, til hun nå ligger på badegulvet, midt i en abort.

Eline Lund Fjæren debuterte med Ung kvinne, voksen mann i 2013 og er nå aktuell med Klokken og sengen. I begge bøkene står en ung kvinne i sentrum, med mye kropp og ikke like mye retning.

Og hos begge disse forfatterne er kropp først og fremst åsted for ambivalent liv. Begjær, selvdestruksjon, kjærlighet og smerte. Noe av det samme kan sies om Tina Åmodts roman fra 2014, Det blir aldri lyst her. Den spinner rundt Sara og Elis voldelige kjærlighetsrelasjon i et goldt nordnorsk landskap. Nå møtes de tre forfatterne til samtale om det som av noen omtales som en ny kroppslighet i litteraturen, av andre som en språkliggjøring av kroppslig raseri, der man setter kvinnekroppen inn i en større samfunnskritisk og politisk kontekst.

Kveldens soundtrack blir ved singersongwriter Kaja Gunnufsen, som kan kunsten å tematisere kropp som både er topp og et par andre ting.