At the forefront of the fight for freedom of the press in Russia

Angrep på russiske journalister fortsetter: I pressefrihetens frontlinje i Russland

bookmark

torsdag 9. desember 2021, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Norsk PEN

Inngang: Gratis

Om arrangementet 

Siden de store protestene mot Russlands regjering i 2011 og 2012 har presset på uavhengige medier og journalister økt. Drakoniske lover er vedtatt, nettsteder og sosiale medier er blokkert, og uavhengige mediehus er stengt ned. Loven om utenlandske agenter blir i økende grad brukt mot mediehus, journalister og bloggere. Som følge av arrestasjonen av Kreml-motstanderen Aleksej Navalnyj har pressefriheten blitt ytterligere innstrammet. Foruten Novaja Gazeta, er det få uavhengige aviser igjen i landet som kan drive uten å bli stemplet som utenlandsk agent.

Journalister og bloggere blir forfulgt, bøtelagt og fengslet for sitt arbeid. Drap på og angrep mot journalister fortsetter å forbli ustraffet. Fra 1992 til 2020 ble minst 82 russiske journalister drept.

Til tross for den overhengende faren, fortsetter modige russiske journalister å sikre oss tilgang til pålitelig informasjon og fremme ytringsfrihet, som årets Nobels fredsprisvinner Dmitrij Muratov.

Norsk PEN, sammen med Nobels Fredssenter, Norsk Journalistlag, Helsingforskomiteen og Human Rights House Foundation, inviterer til en samtale om pressefrihet og journalisters situasjon i Russland torsdag 9. desember med to personer som står i pressefrihetens frontlinje i Russland.

Med i samtalen: 

  • Elena Milasjina, journalist i Novaja Gazeta, vinner av Fritt Ords Free Media Award 2016
  • Nadezhda Azhgikhina, journalist og leder av PEN Moskva

 

Moderator: Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN

Arrangementet vil være på engelsk. Det vil strømmes direkte på Norsk PENs nettside og Facebook-side.