AVLYST: Krigen mot IS fra innsiden

bookmark

Møte med sjeik Abd al-Qadir al-Nayil

torsdag 28. april 2016, kl. 17:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Irak har vært preget av borgerkrig helt siden den amerikanskledete invasjonen i 2003. En rekke væpnede grupper har kommet og gått, og i dag dominerer to hovedgrupperinger: IS og Haider al-Abadis regjering i Bagdad.

For lokalbefolkningen er det vanskelig å se forskjell på regjeringshæren som Vesten støtter, og som i stor grad består av sjia-militser, og IS, som har røtter i sunni-muslimske miljøer. Både regjeringshæren og IS står bak grusomme overgrep, som er grundig dokumentert av bl.a. Amnesty International.

I 2011 brøt det flere steder i landet ut opprør og demonstrasjoner mot regjeringen i Bagdad. I den vestlige Anbar-provinsen klarte den sunni-muslimske befolkningen under ledelse av blant andre sjeik Abd al-Qadir al-Nayil å ta makten. Senere måtte de gi fra seg kontrollen til IS. I dag er al-Nayil leder for The General Council of Tribal Rebels, og en sentral representant for en befolkning som etter 13 år med krig fortsatt må ta vanskelige valg.

Hvordan ser situasjonen ut på bakken i Irak? Hvordan påvirker krigen mot IS hverdagen og de valgene irakerne foretar, og hvordan er det for alle dem som verken tilhører IS eller støtter den irakiske hæren? Hvilke strategier er de beste når du først og fremst ønsker å overleve?

Først blir det innledning ved Henrik Thune, assisterende direktør ved Norsk ressurssenter for fredsbygging (NOREF) og en av Norges fremste Midtøsten-eksperter. Deretter møtes Thune og Abd al-Qadir al-Nayil til samtale med journalist og forfatter Åshild Eidem.

Arrangementet foregår på norsk med tolking fra arabisk.

 

 ARRANGEMENTET ER DESSVERRE AVLYST