AVLYST Tyrkiske tistler

bookmark

Yasar Kemal i samtale med Thorvald Steen

søndag 10. november 2013, kl. 19:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

ARRANGEMENTET ER DESSVERRE AVLYST.

Og når en sommerfugl faller i vannet, eller en hel sverm flagrer over elven, kommer maller større enn mennesker opp til overflaten og åpner sine brede, skjeggete kjefter.

Yasar Kemal er en av Tyrkias store fortellere og en viktig fornyer av tyrkisk litteratur og har lenge vært nevnt som en het kandidat til Nobels litteraturpris. Allerede med sin første roman, Magre Memet fra 1958, fikk han betydelig internasjonal oppmerksomhet, mens Tistlene brenner fra 1969 ofte regnes som hans hovedverk. I begge utgivelsene er det fattigslig landsbyliv som skildres, og det er de fattige og marginaliserte han låner stemmen sin til. Kemal er også en modig og tydelig stemme for ytringsfrihet og fred, og hans kurdiske bakgrunn og mangefasetterte blikk på tilværelsen har i flere omganger gitt ham problemer med tyrkiske myndigheter.

«Språket kommer til å redde menneskeheten. Derfor har de som skaper ordene, meg selv medregnet, størst ansvar for vår tid», sa Yasar Kemal under bokmessen i Göteborg i 1995. Forfatter Thorvald Steen har lenge pleiet omgang med det litterære Tyrkia og har også en betydelig leserskare der. Nå samtaler han med Kemal om det skrivende menneskets ansvar og om hvordan man kan gjøre ord om til sommerfugler eller tistler.