Bak lås og slå i MoskvaFoto: Cappelen Damm (Jarmysj) og Stortinget (Christensen)

Bak lås og slå i Moskva

bookmark

Kira Jarmysj og Jette F. Christensen

fredag 1. april 2022, kl. 18:00 til kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Hvordan er livet for unge, regime-kritiske russere i dag? Kira Jarmysj er best kjent i Russland som pressetalsperson for opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj. Nå er hun aktuell med romandebuten Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3. I Russland ble boka raskt stemplet som «homopropaganda» av russiske myndigheter, grunnet skildringer av likekjønnet kjærlighet. Gjennom boka skildrer Jarmysj et moderne og kontrastfylt Russland.

Romanen (til norsk ved Hege Susanne Bergan) følger Anja Romanova, som blir arrestert under en demonstrasjon mot korrupsjonen og dømt til 10 dagers fengsel. Dermed havner hun i celle nr. 3, sammen med fem andre, vidt forskjellige kvinner, deriblant den Putin-elskende Instagram-modellen Maja som lever på styrtrike sugar daddies, den fattige alkoholikeren Irka og den rappkjefta Katja.

Med skråblikk og humor skildres hverdagen som innsatt – med manglende varmtvann og sengetøy av papir – og samtalene mellom kvinnene på cella. Gjennom tilbakeblikk fra Anjas oppvekst og møtet med de fem cellekameratene, får vi et mangefasettert innblikk i livene til dagens unge kvinner i Russland. Her tematiseres både klasseforskjeller og ulike verdisyn, seksualitet og kjønn, korrupsjon og politisk undertrykkelse.

I likhet med sin hovedperson er heller ikke Jarmysj fremmed for innsiden av russiske celler, etter å ha blitt arrestert under flere demonstrasjoner. Hun har vært åpen om at boka er inspirert av egne opplevelser.

På Litteraturhuset møter Jarmysj Jette F. Christensen til samtale. Christensen er statsviter og tidligere stortingsrepresentant, med mer enn 10 års erfaring fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité. I dag sitter hun som visepresident i rådet i Den norske Helsingforskomité.

Samtalen vil foregå på engelsk.