Blod og sannhet

bookmark

Rolf Widerøe, Lena Sundström og Asbjørn Slettemark

onsdag 25. mars 2015, kl. 19:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Klassikerne er Truman Capotes In Cold Blood, og Norman Mailers The Executioner’s Song. True crime, kjølig journalistikk med skjønnlitteraturens virkemidler. Hva er fordelene ved å skildre virkeligheten på en slik måte? Hvilke etiske betenkeligheter finnes?

Rolf Widerøe er forfatter og gravende journalist med bakgrunn fra VG og flergangsvinner av den gjeve SKUP-prisen. Sammen med Hans Petter Aass har han blant annet skrevet Dødsranet. David Toska og veien til Nokas. Nå er de to aktuelle med Kuppet, som portretterer Oslos største mafiafamilie.

Den svenske forfatteren og journalisten Lena Sundström ble for andre gang nominert til Augustprisen med sin utgivelse Spor som kom på norsk i høst. Der undersøker hun hva som skjedde med to asylsøkende menn som forsvant fra en avsidesliggende plass i Sverige og dukket opp i Egypt dagen etter, for så å bli torturert av Mubarak-regimets sikkerhetstjeneste.

Programleder og journalist Asbjørn Slettemark skriver bloggen op-5 om blant annet krim og true crime i både bøker, tv og film. Hva tenker disse tre om arven fra true crime-sjangerens pionerer? Hvordan stiller de seg til bruken av fiksjonens virkemidler i den kriminelle sannhetens tjeneste? Slettemark møter Widerøe og Sundström til samtale om virkelighetens point of no return, og hvordan den ser ut mellom to permer.