Boklansering: Pseudoarbeid 1

Boklansering: Pseudoarbeid

bookmark

Om hvordan vi fikk det travelt med å gjøre ingenting

onsdag 20. oktober 2021, kl. 18:00 til kl. 20:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Strev Forlag

Inngang: Arrangementet er gratis og åpent for alle. Hvis du vil sikre deg en plass, kan du skrive til en e-post til kaiahl@gmail.com

Synes du at arbeidslivet ditt blir stadig mer fylt opp av møter og e-poster? Lurer du på hvorfor arbeidsuka skal være på nettopp 37,5 timer? Er det vanskelig å forklare hva du eller vennene dine egentlig jobber med?

‘Pseudoarbeid’ har solgt 40.000 eksemplarer siden den utkom i Danmark for tre år siden, og begrepet har blitt allemannseie blant danskene. Nå er den endelig ute i norsk språkdrakt, og det skal feires!

OM BOKA

For hundre år siden mente John Maynard Keynes og flere andre ledende tenkere at vi i vår tids samfunn ville være så produktive og ha skapt så høy grad av velferd at vi bare ville jobbe 15 timer i uka. Men vi jobber fortsatt på livet løs, og ting går fortere og fortere. Hva er det vi har fått det så travelt med å gjøre?

I «Pseudoarbeid» retter antropologen Dennis Nørmark og filosofen Anders Fogh Jensen skarpe skyts mot det såkalte bullshit-arbeidet – arbeid som imiterer ekte arbeid, men som ikke gir verdi for verken den som utfører det, eller for samfunnet. En dansk undersøkelse viser at 76 prosent opplever meningsløst arbeid. Mange kan kjenne seg igjen i at mye av det vi gjør på jobben, er unødvendig, det være seg utallige møter, store mengder e-post eller rapportering og kontroll. Slike oppgaver uthuler arbeidsgleden, og de kommer i veien for den jobben man egentlig er ansatt til – om man er lærer, sykepleier, lastebilsjåfør eller konsulent.

Det siste halvannet året har vi fått rusket opp i hvordan vi tenker på jobben. Lavtlønnede yrker har vist seg å være uunnværlige under pandemien, mens mange hjemsendte ikke ble savnet. Mange har opplevd friheten ved å jobbe mer hjemmefra, og flere har sett hvor krevende det er å passe barn hele dagen. Det er på høy tid at vi tar en skikkelig snakk om hvordan vi ønsker å innrede arbeidslivet vårt. Skal vi ikke snart omsette den enorme velferden vår i mer fri, som Keynes og mange andre i hans tid trodde vi ville? Kan vi finne identitet i andre aspekter av livet? Bør retten til meningsfullt arbeid være en oppgave for fagbevegelsen? Kan vi finne en måte å verdsette det arbeidet som gjøres utenfor lønnsarbeidets rammer?

Ta en venn med under armen, og kom på foredrag og lansering! Hvis du har lyst til å lese boka på forhånd for å ta del i diskusjonen, kan den bestilles den på Bokboden eller andre steder du kjøper bøker.