Boklansering: Tause kilders tale. Sigrid Undset på skeiva 1

Boklansering: Tause kilders tale. Sigrid Undset på skeiva

bookmark

tirsdag 10. november 2020, kl. 19:00 til kl. 20:30

Sal: Digitalt

Arrangør: Universitetsforlaget

Inngang: Gratis, digitalt

Hvorfor er det viktig å spørre om Sigrid Undset elsket en kvinne? Hva vil det si å røske i Sigrid Undsets liv og forfatterskap? Hvordan belyser denne boka biografi som sjanger, historieskriving og den store fortellingen.

Christine Myrvang i samtale med Kristin Brandtsegg Johansen og Tore Rem.

Samtalen ledes av Heidi Norland.

OM BOKA:
Tause kilders tale. Var Dea Sigrid Undsets store, uforløste kjærlighet ble trigget av et hull i en brevsamling. Brevene er fra Sigrid Undset til den svenske pennevennen Dea Hedberg. Sigrid utviklet sterke følelser for Dea. Det vesen du har trengt inn i, kjenner ingen uten du og jeg, skriver hun. Hold av meg så mye som du kan, jeg trenger all den kjærligheten jeg kan få. Sigrid sier hun vil elske henne, hva som enn skjer. Våren 1904 blir Dea forlovet. Sigrid gratulerer. Så er kilden taus i tre år.

Kan en kvinne ha vært Sigrid Undsets store, uforløste kjærlighet? Ved å forfølge spørsmålet tilbyr Tause kilders tale en nyfortolkning av livet og forfatterskapet. Brev er blitt fjernet og ødelagt, kilder er brakt til taushet, men historiker Christine Myrvang oppdager en Undset som våget å berøre temaet homofili i litteraturen og i essayer, på maskerte, tilslørte og overraskende måter. Kanskje skrev nobelprisvinneren om den besværlige kjærligheten fra en langt mer utsatt posisjon enn vi til nå har forstått.