Bokpresentasjon: "Saksens hemmelighet"

Bokpresentasjon: «Saksens hemmelighet»

bookmark

Av professor Liv Mjelde

tirsdag 30. april 2019, kl. 19:00 til kl. 21:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Vadsølaget i Oslo

Inngang: 200,-

Dette er den ukjente historien om hvordan unge jenter ble kidnappet av tyske soldater på gata i Sovjetunionen under andre verdenskrig. Stuet sammen i kuvogner endte hundrevis av dem opp som tvangsarbeidere under fryktelige forhold i fiskefiletindustrien i Norge. Etter krigen ble alle spor etter fabrikkene i Bodø, Trondheim, Melbu og Hammerfest fjernet.

Boka Saksens hemmelighet bygger på et helt tilfeldig møte i 2005 i en suvenirbutikk i St. Petersburg. En russisk mann henvendte seg til professor Liv Mjelde og lurte på om hun kunne hjelpe han å finne ut hvor i Norge faren hans ble født under krigen.

Dette møtet skulle bli begynnelsen på 13 års detektivarbeid i flere land før hun fant stedet hvor mannens far ble født mens foreldrene var tvangsarbeidere i Norge. Antakelig ble rundt 150 barn født i disse fangeleirene, men ingen av dem ble registrert i norske fødselsregistre eller kirkebøker. Historien om de unge tvangsarbeiderne og det som var en storindustri under krigen, ble forsøkt både gjemt og glemt etter at krigen var over.

Som et resultat av Liv Mjeldes utrettelig arbeid gjennom mange år, er nå mange personer etter hvert involvert i å løfte denne historien videre fram i lyset – ikke bare i Norge, men også i Sverige og Russland.