Bosnisk litteratur i Norge

bookmark

Tilbakeblikk på de siste tjue år

tirsdag 21. mai 2013, kl. 19:30

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Bosnisk kulturforening i Norge - Preporod

Inngang: Gratis

Tjue år har gått siden krigen i Bosnia, og flere av dem som var flyktninger den gangen er forfattere nå. Hvordan har så deres posisjon som bosniske flyktninger påvirket det de skriver? Hvilke spor har krigen satt i tekstene deres, hvordan kan det å være flerkulturell være positivt for et forfatterskap, og på hvilken måte har norskbosniske forfattere beriket den norske litterære offentligheten?

Deltakere:
Arrangementet ledes av Edin Babic, NRK-journalist og programleder i blant annet Migrapolis og ”Oss bosniere imellom".

Svein Mønnesland (f. 1943 i Skien) er en norsk slavist og har vært professor ved universitetet i Oslo siden 1978. Han er ekspert på bosnisk, kroatisk og serbisk, og er medlem av styret for Institutt for sammenlignende kulturforsking. Mønnesland har skrevet flere bøker om det tidligere Jugoslavia, og oversatt jugoslavisk litteratur til norsk.

Bekim Sejranovic
(f. i 1972 i Bosnia) har mastergrad i slaviske språk og litteratur ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet flere bøker, hvor av to av dem er oversatt til norsk: På vei til ingensteds og En bedre slutt.

Enes Topalovic
(f. 1963) er født og oppvokst i et krigsherjet Bosnia. Han jobber som morsmålslærer i bosnisk, kroatisk og serbisk i Bergen kommune. Han har skrevet flere romaner og noveller. Novellesamlingen Bankingen fra graven ble utgitt i fjor, og er foreløpig den eneste boka som er oversatt til norsk. Topalovic har mottatt flere litterære priser for sine noveller.

Dino Prohic (f.1971 i Beograd, Serbia) har vokste opp i Bosnia og Hercegovina og er en norskbosnisk journalist og forfatter. Han er utdannet som journalist ved Høgskolen i Oslo, og har siden arbeidet i flere norske redaksjoner samt som kommunikasjonsrådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Prohic har laget flere kortfilmer og skrevet flere bøker som er gitt ut i Bosnia og Hercegovina. Fra 1998 til 2001 var han involvert i Norsk Folkehjelp’s mineryddingsprosjekter på Balkan.

Edin Kadribegovic (f. 1981 i Travnik, Bosnia) kom til Norge da han var tolv år gammel og har studerte Medievitenskap ved Universitetet i Oslo. Han jobber som kommunikasjonsrådgiver på museet Eidsvoll 1814. Kadribegovic debuterte som forfatter i 2012 med roman Jeg var et barn, det var krig. Han skriver nå sin andre roman.

Arrangementet støttes av Kulturrådet og organiseres av Bosnisk kulturforening i Norge – Preporod og er et ledd i norsk-bosnieres landsomfattende markering av 20 år i Norge.