Bygge et vikingskip i Oslo?Foto: Carl Henrik Lampe

Bygge et vikingskip i Oslo?

bookmark

fredag 23. november 2018, kl. 19:00 til kl. 20:00 – Avlyst

Arrangementet er dessverre avlyst.

Sal: Wergeland

Arrangør: Tune Viking AS

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-

Tune Viking AS (org. nr.: 915 354 041) planlegger å bygge et vikingskip i Oslo. Vi vil bygge med antikvarisk korrekte metoder så langt det lar seg gjøre, både økonomisk og ut fra rådende oppfatninger av hva vikingene hadde av kunnskaper, verktøy og materialer. Det originale Tune-skipet ble funnet i Sarpsborg i 1867 og ført til Oslo, hvor det nå ligger preservert i Vikingskipshuset og Tune Viking vil bygge en rekonstruksjon av dette skipet. Knut Paasche underbygde i doktorgradsoppgaven sin fra 2009 teorien om at Tune-skipet var et havgående skip med faktiske spor etter bordganger som gir skipet høyere fribord enn det som tidligere var antatt.

Vikingtiden har de senere årene fått en renessanse etter en tids skyggetilværelse grunnet nazistenes tiltrekning til vikinghistorien. Nå er de fleste klar over at vikingenes kultur var like variert som de fleste andre kulturer, den har både “gode og onde” trekk ved seg. Vikingene produserte utsøkt håndverk bevitnet gjennom et bredt spekter av produkter som smykker, klær, steinhugging, tre-skjæringer og da ikke minst de vikingskipene som er bevart. Fra sagaene og for eksempel historien til Ottar vet vi en del om samfunnet på den tiden.

Carl Henrik Lampe registrerte Tune Viking i Brønnøysundregisteret i 2015 med formål å bygge et vikingskip og seile det. Bakgrunnen hans er oppvekst i færing og senere rodd. I løpet av sine 25 år som medlem i Forbundet Kysten har han møtt mange mennesker som brenner for egen bruk av trebåter og videreføring av tradisjonene til kommende generasjoner.