Cancùn, klimafilosofi og økopolitisk teori for begynnere

bookmark

Foredrag og samtale med to av verdens ledende klimatenkere

mandag 29. november 2010, kl. 19:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: SUM og Norsk klimanettverk

Inngang: Billett

Som en del av serien Elefanten i rommet, presenterer vi i dag Cancùn, klimafilosofi og økopolitisk teori for begynnere, et foredrag og samtale med to av verdens ledende klimatenkere – Robyn Eckersley og Karen O’Brien.

FOREDRAG (19.00-20.00)
Årets Arne Naess-gjesteprofessor, den australske statsviteren Robyn Eckersley, innleder gjesteprofessoratet her i Norge med et foredrag som tar utgangspunkt i klimakonferansen i Cancùn. Hva skal til for å rekke tograderstoget? Hvilke strukturelle endringer kan gi nytt liv til den globale klimapolitikken, og trygge klimatiske forhold for mennesket i dette århundret?

SAMTALE (20.00-21.00)
Etter foredraget blir det fordypningssamtale med Eckersley og professor Karen O’Brien fra UiO. Ordstyrer er forfatter Aleksander Melli.

Samtalen vil gi publikum en åpen og tilgjengelig innføring i noen av de mest fascinerende filosofiske spørsmålene klimakrisen reiser.

Kan klimaendringene avføde alternative samfunnsmodeller, og nye demokratiformer? Hvordan kan bevissthetsendringer best akselereres, gitt begrensningene i menneskenaturen og våre politiske systemer? Hvordan endres etiske normer i historien, og hva er i endring i dag?

Musikk: Vakker klimapop med Sandra Kolstad!

Ordstyrer: Aleksander Melli.

Om deltakerne:
Robyn Eckersley er en av verdens ledende tenkere i krysningsfeltet mellom politisk teori og økologi, og forfatteren av innflytelsesrike bøker som The Green State: Rethinking Democracy and Sovereignty (2004). Hennes nåværende forskning fokuserer på klimapolitikk, med vekt på internasjonale forhandlinger, rettferdighetsspørsmål knyttet til kvotemarkedet, og WTOs rolle i et klimaperspektiv.

Karen O’Brien er professer ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO. Hun er hovedforfatter til kapittel 17 i FNs klimapanels fjerde rapport, og forsker på globale miljøendringer, globalisering, og klimasikkerhet.

Sandra Kolstad er en norsk artist og musiker bosatt i Berlin og Oslo. Hun har bakgrunn som klassisk pianist, men i den senere tid har hun fått mye oppmerksomhet for sin eksperimentelle pop og sangskriving, og regnes for å være ett av Norges store, nye poptalenter. Høsten 2009 slapp hun EPen "All that we are", og låta Freudian Slip ble kåret til Ukas Urørt. Hun er i disse dager i studio med sitt debutalbum, og har hyppige konserter i inn- og utland, men tar seg tid til å spille gratis når klimakrisen er på programmet.