Carl Fredriksen Transport

Carl Fredriksen Transport

bookmark

Den største flyktningetransporten fra Norge til Sverige under andre verdenskrig

søndag 13. januar 2019, kl. 13:30 til kl. 14:30

Sal: Wergeland

Arrangør: Aktive Fredsreiser

Inngang: Gratis

I løpet av seks uker i 1942/43 ble rundt 1 000 jøder og motstandsfolk reddet fra konsentrasjonsleirene, ombord på lastebiler. Noen har kalt historien for «Norges Schindlers liste».

Carl Fredriksens Transport er fortellingen om gartneren Rolf Syversen, den tidligere politimannen Alf Pettersen og alle de andre som med livet som innsats bidro til krigens største redningsaksjon. På seks uker i 1942/43 ble ca.1000 mennesker reddet fra konsentrasjonsleirene. Ettersøkte jøder og milorg-soldater ble gjemt under presenningene på iskalde lasteplan. To lastebiler hver kveld. 20 flyktninger ombord på hver, kjørte i mørket oppover Trondheimsveien. Forestillingen følger menneskene ombord i tre av lastebilene: Familien London, den nitten år gamle jødiske jenta Sara Tomsinsky (Gogo) og de to tsjekkiske barna Vera og Tibor. De skulle komme til å få vidt forskjellige skjebner.
Donau-transporten, fangeskipet som fraktet 532 jødiske barn, voksne og gamle mot Auschwitz, ligger som et dramatisk og tragisk bakteppe.

Forteller: Per Jostein Aarsand,

Musiker: Solfrid Molland.

Med støtte av Østfold kulturutvikling

 

OBS: Forestillingen vil bli filmet