Claude McKay og harlemrenessansen 1

Claude McKay og harlemrenessansen

bookmark

Foredrag ved Nadifa Mohamed

lørdag 1. september 2018, kl. 15:00 til kl. 16:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Claude McKay var sentral i den kulturelle, intellektuelle og politiske oppblomstringen man hadde i New York på 1920-tallet, som har fått navnet Harlem Renaissance. Hans tekster om svart bevisstgjøring og svarte kroppers utsatthet har også satt tydelige spor hos andre forfattere: James Baldwin er blant dem som har holdt McKay fram som en av sine viktigste inspirasjonskilder.

Nylig kom McKays tidligere upubliserte roman Amiable With Big Teeth: A Novel of the Love Affair Between the Communists and the Poor Black Sheep of Harlem ut, over sytti år etter at den ble skrevet. Her tar han blant annet for seg den svarte nasjonalismen i USA på 1920-tallet og kommunistenes forsøk på å få svarte amerikanere som sine allierte.

Som politimann, kommunist, journalist og poet lekte McKay seg både med identitet og med språk. Også andre deler av hans mangfoldige forfatterskap bestående av poesi, essayistikk og selvbiografiske tekster gjenoppdages og tilgjengeliggjøres nå.

Britisk-somaliske Nadifa Mohamed var i 2013 med på Grantas liste over de beste unge britiske forfatterne, og har skrevet to romaner med utgangspunkt i nær somalisk historie. Denne lørdagen foredrar hun om sitt møte med McKays svarte USA.