De fattige i Lodz

bookmark

Steve Sem-Sandberg i samtale med Ola Larsmo

onsdag 25. august 2010, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Finnes det formildende omstendigheter når overgripere selv påberoper seg offerrollen? Det er dette den svenske forfatteren Steve Sem-Sandberg undersøker når han tar for seg den jødiske nazi-kollaboratøren og lederen for Łódz-ghettoen i Polen, Mordechai Chaim Rumkowski, i fjorårets svenske suksessroman De fattige i Łódz. Den omfattende kollektivromanen handler om opprettelsen, organiseringen og utviklingen av de stadig mer inhumane forholdene under det nazistiske ghetto-regimet. Historien balanserer fakta og fiksjon, og sentralt i romanen er Rumkowskis tvetydige rolle og dilemma i forhandlingene om utryddelsen av de polske jødene – hans eget folk.

For De fattige i Łódz fikk Sem-Sandberg Sveriges mest prestisjetunge litteraturpris – Augustpriset. Romanen ble også innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. De fattige i Łódz er forfatteren første bok på norsk. Sem-Sandberg kommer til Litteraturhuset sammen med den svenske forfatteren Ola Larsmo for å samtale om boken.

Etter arrangementet er det Onsdagskjeller med egen bar, spill, bøker og musikk i Kjelleren. Denne onsdagen kan du høre Johan Harstads spilleliste «Lyden av en vanlig dag på kontoret».