De meningsløse samtalenes land 1Foto: Mikkel Carl

De meningsløse samtalenes land

bookmark

Helle Helle og Kjersti A. Skomsvold

onsdag 10. april 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Den danske Kritikerprisen, Per Olov Enquists pris og tre nominasjoner til Nordisk råds litteraturpris, for titlene Nede til hundene, Hvis det er og henne ferske roman de: Helle Helle er selvskreven blant storspillerne i dansk samtidslitteratur.

«De» i hennes siste roman er mor og datter, der datteren er bokas hovedperson – en jente på seksten, akkurat begynt på gymnaset. Verden åpner seg mot nye vennskap, gutter, busspendling, fester som ikke blir noe av, eller blir noe av. Men det viktigste fellesskapet er fremdeles med mor, et skjørt og varmt fellesskap som trues når moren blir alvorlig syk. Oversettelsen er ved Trude Marstein.

Minimalisme og et enkelt språk har alltid kjennetegnet Helles stil. Når menneskene kjemper for å feste grepet om tilværelsen, er det uten følge av språklig dramatikk eller overdrevne fakter. Store, livsrystende hendelser kolliderer med samtaler om ingenting, detaljer og observasjoner som ikke skal noe spesielt sted. Og som alltid er absurditeten og humoren subtilt til stede.

Helle Helle hevder selv at hun hadde en ambisjon om at alle samtaler i romanen skulle være nettopp fullstendig meningsløse. Hva er det i disse samtalene som har en slik appell? Blant dem som setter Helles forfatterskap høyt, er forfatter Kjersti A. Skomsvold. Nå møtes de to til samtale.