Debatt og workshop

Debatt og workshop

bookmark

Om radikalisering og ekstremisme

mandag 23. mai 2022, kl. 18:00 til kl. 21:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: LIM – Likestilling, Integrering & Mangfold

Inngang: Gratis

OPPDATERT 23.05:  På grunn av at Ross og Ghaffar ikke kan stille opp har vi fått inn to nye som stiller opp til debatt. Workshopen utgår, med en lengre paneldebatt i stedet.

Kort informasjon om tema for samtalen:

“Vi har lyst til å vide ut samtalen og dens forhold til begrepet «radikalisering» litt. Det blir mye snakk om terrorfare i slike samtaler. Og det må vi selvfølgelig snakke om. Hvem er farlige, hvem er ikke farlige, og hvor farlige er de som er farlige?

Men vi vil også snakke om «mildere» radikalisering. Hva kan den gjøre med potensialet for å bygge parallellsamfunn? Er det ikke radikalt i seg selv å melde seg ut av storsamfunnet man lever i? Hvor skadelig er dette på et dypere nivå for samfunn som bør henge sammen? Hvordan påvirker det evnen og viljen til å samarbeide for å få nasjoner og samfunn til å fungere?

Molenbeek i Brussel kan være et eksempel. Det er et område som har meldt seg ut av Belgia. Dette har ført til at området har blitt en bakerovn for ytterligere radikalisering. Men hva slags radikaliseringsprosess har skjedd for at et område skal melde seg ut i det hele tatt?

Hva er «radikalt» nå? Hvor går grensen mellom radikalt og normalt? I noen land – spesielt USA – har nå radikale meninger av ymse slag sneket seg langt inn i partier og medier som tidligere var «normale». Spesielt på høyre side. Dette er viktig for oss i Norge å holde et øye med, ettersom vi vet fra tidligere erfaringer og pågående prosesser at vi «arver» slike dynamikker fra utlandet. “

 

Panelsamtale ledet av Espen Goffeng

I panelet sitter følgende:

Forsker Ragnhild Bjørnebekk

Shakeel Rehaman

Mahmoud Farahmand

Helene Saraylil

Arina Aamir

 

Det blir noe enkel servering.