Den klassiske reisenIllustrasjon fra omslaget. Daniel Mendelsohn: En odyssé. En far, en sønn og et epos, Forlaget Press. Bearbeidet av Gladesigner

Den klassiske reisen

bookmark

Daniel Mendelsohn og Bernhard Ellefsen

onsdag 25. oktober 2017, kl. 18:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert tirsdag 08. mai 2018, kl. 16:13

16:13

Daniel Mendelsohn er professor i antikkens kultur og underviser studenter i det klassiske eposet Odysseen. I 2017 utkom hans memoar En odyssé. En far, en sønn og et epos (til norsk ved Knut Ofstad). I denne podkasten samtaler Mendelsohn med kritiker i Morgenbladet Bernhard Ellefsen om å bevege seg i klassikernes fotspor. Samtalen fant sted 25. oktober 2017.

Daniel Mendelsohn er professor i antikkens kultur og underviser studenter i det klassiske eposet Odysseen. En vår bestemmer hans 81 år gamle far seg for å følge undervisningen. Men hva slags helt var egentlig Odyssevs? spør faren kritisk – en helt som både løy og var utro mot sin kone!

Dette er utgangspunktet for Daniel Mendelsohns memoar En odyssé. En far, en sønn og et epos (til norsk ved Knut Ofstad). I likhet med det klassiske forelegget, tegner forfatteren et sterkt portrett av relasjonen mellom far og sønn. Sammen bestemmer de seg for å følge i Odyssevs’ fotspor og legger ut på en moderne sjøreise i form av et temacruise, fra Troja i dagens Tyrkia med Odyssevs’ hjemsted Itaka som endelig mål.

Mendelsohn viser oss hvorfor det er interessant å lese klassiske tekster i dag. Når faren brekker beinet, er dette den første i en rekke ulykksalige hendelser som Mendelsohn ser i lys av antikkens forståelsesramme. Som forfatter går han i direkte dialog med både Bibelen, Proust og nå altså Homer.

Han har også tidligere brukt seg selv og sin egen familiehistorie: I sakprosautgivelsen Forsvunnet følger han sine familiemedlemmers skjebne i holocaust, og for den boka ble han tildelt National Book Critics Circle Award.

Mendelsohn er også kjent som forfatteren av essaysamlinga Waiting for the Barbarians og er en anerkjent kritiker i New York Book Review og New York Magazine.

Kritiker i Morgenbladet Bernhard Ellefsen arbeider selv med en bok om døden og om sorg, hvor han bruker blant annet den klassiske litteraturen som et verktøy til å tenke med. Nå møter han Mendelsohn til samtale om å bevege seg i klassikernes fotspor.

Samtalen vil foregå på engelsk.