Den mest taleføre bergenserenFoto: Cappelen Damm. Bearbeidet av Gladesigner

Den mest taleføre bergenseren

bookmark

Vigdis Hjorth, Gine Cornelia Pedersen, Amund Børdahl og Arne Borge om Georg Johannesen

onsdag 15. mai 2019, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Georg Johannesen var Norges første professor i retorikk. Han var finslipt poet, hardtslående romanforfatter, essayist og Brecht-kjenner. Han står også bak Om den norske tenkemåten, som i 2005 ble kåret av Dagbladet til den viktigste sakprosautgivelsen gjennom tidene. Nå gis denne tekstsamlingen ut på nytt. Det samme gjør Johannesens debutroman fra 1957, Høst i mars.

Bergenseren Johannesen hadde mange og kompromissløse utspill om den norske politiske virkeligheten, dobbeltmoral og det han oppfattet som unnfallenhet. Og språket, retorikken og debattdeltakelsen var hele tiden så hardtslående at han fikk betegnelsen landets mest taleføre innbygger.

Universitetslektor Amund Ove Børdahl åpner kvelden med å innlede om Johannesens forfatterskap. Deretter møter forfatterne Gine Cornelia Pedersen og Vigdis Hjorth kritiker og forfatter Arne Borge til samtale. Mens Pedersen oppdaget dette kunstnerskapet i en hyttebok og er nyfrelst Johannesen-fan, har Hjorth forholdt seg aktivt til hans tekster gjennom mange år.

Hva kjennetegner denne særegne bergenseren som romanforfatter, hva er hans bidrag til den norske tenkemåten, og hvordan finner man best veien inn i dette forfatterskapet? Velkommen til Georg Johannesen-kveld på Litteraturhuset.