Pestlitteratur: «Den røde døds maske»Ill.: Petter Winther

Den røde døds maske

bookmark

Nikolaj Frobenius om Edgar Allan Poe

fredag 12. juni 2020, kl. 19:30 til kl. 20:00

Sal: Digitalt

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis - digitalt

Når pesten herjer i landet, lukker prinsen Prospero seg inne på slottet sitt sammen med resten av adelen. For å underholde seg arrangerer de et maskeball, men stemningen snur raskt når en av gjestene kommer utkledd som et offer for pesten – eller den Røde Død, som den også kalles.

Amerikanske Edgar Allan Poe er en av litteraturhistoriens store forfattere innen skrekk- og  grøsserlitteratur, og var med på å perfeksjonere novellesjangeren. I novellen «Den røde døds maske» (1842) spiller han på den gotiske tradisjonen fra Horace Walpole og Ann Radcliffe, og utforsker blant annet klasse, sykdom, fangenskap og den eksistensielle frykten for døden.

Nikolaj Frobenius er forfatter og dramaturg og har blant annet skrevet romanen Jeg skal vise dere frykten, hvor ingen ringere enn Edgar Allan Poe er hovedperson. I dette digitale foredraget gir han et innblikk i Poes forfatterskap, med særlig vekt på «Den røde døds maske». Etter foredraget leser skuespiller og illustratør Petter Winther hele novellen, med Winthers egne illustrasjoner.

Litteraturhusets serie om pestlitteratur tar for seg utvalgte litterære verk om pest og sykdom, og hvordan historiske pandemier har påvirket litteraturen.