Den skandinaviske manns byrde

bookmark

Om den privilegertes ansvar

onsdag 27. april 2016, kl. 20:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Det er to år til finanskrise og velferdsstatens kollaps utløser borgerkrig i Skandinavia. I hvert fall hvis vi skal tro handlingen i Kaspar Colling Nielsens roman Den danske borgerkrig 2018–24.

I Dan Andersens nye langdikt Flaggtale (2016) står en skandinavisk mann på toppen av pyramiden og lurer på hvilke verdier som skal styre livet hans. Hva slags ansvar har han for det han ser rundt seg, et samfunn som filleristes av miljøkriser, finanskriser og fremmedfrykt?

Individets respons på globaliseringens ulike kriser er tema for sosialantropolog Cathrine Moe Thorleifssons forskning (postdoktor, UiO). Hun er tilknyttet universitetets nye senter for ekstremismeforskning og hevder at hovedpersonene fra både Den danske borgerkrig 2018–24 og Flaggtale kunne vært informanter i hennes forskningsprosjekt.

Så hva tenker egentlig den hvite skandinaviske mannen når han betrakter verden fra sin privilegerte plassering? Hvordan føles det å være på toppen?

Andersen, Colling Nielsen og Thorleifsson møter leder i Manifest tankesmie Cathrine Sandnes til samtale om den skandinaviske manns byrde anno 2016.