Den store baksmellen

bookmark

onsdag 21. mars 2012, kl. 18:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Oslo Senterparti

Inngang: Gratis

Mens Vesten forbrukte, produserte Østen. Mens Vesten satset på forsikring, finans, eiendomsspekulasjon og deregulering, tenkte Østen "aldri mer" etter sin finanskrise på 1990-tallet. Dette førte til en låneboble på boligmarkedet i USA, uforsvarlig statlig opplåning i Europa, og at produksjonen av varer vi alle trenger er på full fart fra vest til øst. Med ødeleggende konsekvenser.

Hellas’ økonomi er nå så nedkjørt at deler av befolkningen drives til desperate handlinger av ren nød. Italia og Spania vakler. Europas statsfinanser er så svake at det truer det økonomiske systemet globalt, og mange land gir stadig mindre velferd til befolkninger som må yte mer og få mindre igjen. Vi vet ikke om Euro’en overlever krisen. Europa som vi kjenner det vakler både politisk og økonomisk. Hva var de mekanismene som ledet inn i dette uføret? Finnes det noen vei videre?

Kveldens innleder Christian Anton Smedshaug har en uortodoks bakgrunn: Han er dr. Scient i økologi. I dag leder han Landbrukets utredningskontor, se http://lu.landbruk.no Han har blant annet skrevet bøkene GJELD – hvordan Vesten lurte seg selv (Res Publica 2011) og Kan jordbruket fø verden? (Universitetsforlaget 2012).

Etter innledningen er det anledning til spørsmål og debatt.