Den svarte kroppen

bookmark

Om Ta-Nehisi Coates og James Baldwin

fredag 25. november 2016, kl. 18:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

ENDRING 24.11.2016

På grunn av sykdom har Valerie Kyeyune Backström dessverre måttet trekke seg fra arrangementet. Samtalen blir da mellom Mohamed Abdi, Eivind Myklebust og Ane Farsethås.

James Baldwins The Fire Next Time fra 1963 er formet som et brev til hans fjorten år gamle nevø. I Ta-Nehisi Coates’ bok Between the World and
Me fra 2015 er tittelen et sitat fra Baldwin, og her er mottakeren av det essayistiske brevet forfatterens femten år gamle sønn. 

Vi har å gjøre med to forfattere som på mesterlig litterært vis formulerer erfaringen av å leve i en svart kropp. Mens Baldwin kan sies å være den svarte amerikanske litteraturens gudfar, omtales Coates som den ledende skikkelsen i en ny generasjon av svarte amerikanske intellektuelle. De har også som felles prosjekt å reforhandle den offisielle amerikanske historien, som ikke tar inn volden og disiplineringen som den svarte kroppen har vært utsatt for.

Svenske Valerie Kyeyune Backström er en av grunnleggerne av den feministiske bloggen Rummet, og er nå sjefredaktør i tidsskriftet Bang. Hun møter Norges selvutnevnt største Baldwinfan og spaltist i Morgenbladet Mohamed Abdi, kritiker i Bokmagasinet Eivind Myklebust og Morgenbladets Ane Farsethås til samtale.