Den tibetanske dødeboken

Den tibetanske dødeboken

bookmark

Med samtaler om livet – Boklansering

tirsdag 31. mai 2022, kl. 18:30 til kl. 19:30

Sal: Nedjma

Arrangør: Agnosco – Henrik Mathisen

Inngang: 90 ,- Betales i døren med Vipps

Velkommen til lansering av boken Den tibetanske dødeboken – med samtaler om livet. Henrik Mathisen, som har skrevet innledning og oversatt boken fra tibetansk, vil gi en presentasjon av grunntankene i boken. Det blir anledning til å stille spørsmål.

Den tibetanske dødeboken er blitt en klassiker i Vesten, både blant åndelig søkende mennesker og i akademia, etter at den ble oversatt til engelsk i 1927. Kanskje bokens popularitet i Vesten kan forklares med menneskets evige fascinasjon for mysteriet rundt død. Dødeboken ser ved første øyekast ut til å ha et svar.

Blant tibetanerne er boken brukt som en veiledning som leses for den avdøde i det hinsidige. Temaet er åndelig oppvåkning. Boken beskriver buddhismens grunntanker rundt Bevissthets natur og menneskets indre Vei. I lys av innholdet kan boken derfor leses som en visdomstekst om Livet og indre fordypning. Boken uttrykker seg i en tibetansk-buddhistisk språkdrakt, men peker på evige prinsipper, løst fra tid og kultur.

I tillegg til en ny oversettelse inneholder utgivelsen også en kommentar i form av samtaler om innholdet i Dødeboken, samtaler som har foregått i en liten gruppe over 2 år. Denne gruppen har gjennom mange år snakket seg gjennom et utall skrifter fra ulike religiøse og filosofiske tradisjoner. Vigdis Garbarek har skrevet epilog.

 

Henrik Mathisen har en mastergrad i tibetanske og buddhistiske studier ved Universitetet i Oslo samt en 3-årig

utdanning i fem element akupunktur fra School of Five Element Acupuncture i London. Han har 28 års erfaring med mindfulness- og innsiktsmeditasjon. Tre av disse årene levde han som buddhistmunk (1995-1998). Han har oversatt Milarepa: Visdom fra Tibets store mester (Arneberg forlag 2015) fra tibetansk, og han har forfattet boken Forstanden vandrer nordpå – tilstedeværelse i taoistisk livsvisdom (Agnosco forlag 2017).

Det blir enkel servering.