Den trassige nordmannen

bookmark

Jonny Halberg om norske tragedier

onsdag 16. februar 2011, kl. 19:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Uforsonlighet og trass kjennetegner nordmenn flest, hevdet Jonny Halberg nylig i Morgenbladet. Er det typisk norsk å krangle med naboen? Er det menneskelig å rote seg borti konflikter og havne midt oppi tragedier en helst ikke ville vite noe om?

Til sin siste roman, En norsk tragedie, har Jonny Halberg hentet inspirasjon fra både Homers Odysseen, William Faulkner og ikke minst Theodore Dreisers satiriske En amerikansk tragedie. Det starter med en mystisk brann og fortsetter med intrikate forviklinger, nabofeider, intriger med bygdas femme fatale, egoisme og grådighet. En typisk norsk hverdag, med andre ord. Eller? En norsk tragedie beveger seg på mange måter tilbake til den prisvinnende og kritiskerroste Flommen fra 2000, som regnes som en av 00-tallets viktigste utgivelser. Men Halbergs siste roman strekker seg også ut over bygda og skittenrealismen og inn i den store kritiske samtalen om norsk politikk og samfunn. Mennesker stoler på hverandre, i krise og fremgang, men når det virkelig kommer til stykket: Handler vi sammen eller alene? 

På Litteratrhuset denne kvelden møter Jonny Halberg forfatter og bokhandler Terje Thorsen, som også dukker opp i Halbergs nye roman, til samtale om det norske samfunnet, bygda og byen og nordmenns medfødte trassighet.