Det moderne Brasil

bookmark

Foredrag ved Torkjell Leira

onsdag 18. juni 2014, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Det viktigste øyeblikket i Brasils moderne historie var kvelden den 27. august 2002. Når verden i år arrangerer VM i fotball for 20. gang, skjer det på brasiliansk jord. I en hel måned rettes verdens blikk mot denne latinamerikanske giganten, verdens femte største  økonomi, karnevalets, sambaens og pumaens hjemland.

Samfunnsgeograf Torkjell Leira har jobbet og studert i fotball-VMs vertsland i en årrekke og er en av Norges fremste Brasil-kjennere. I boka Brasil. Kjempen våkner beskriver han endringene landet har gått gjennom de siste årene, etter at fattiggutten Lula ble valgt til president den augustkvelden i 2002, og landet tok en stor sving til venstre.

«På ti små år har 30–40 millioner mennesker tatt steget ut av fattigdom», skriver Leira. Hva har skjedd? Hvordan har de fått det til? Det er 27 delstater i Brasil, og Torkjell Leira er kanskje den eneste nordmannen som har vært i dem alle. Med seg på veien har han fått et solid materiale av brasilianske fortellinger og bilder. Med utgangspunkt i de tolv byene der fotball-VM avvikles, forteller han nå historien om det moderne Brasil.