Du og jeg og vi to 1Foto: Julie Pike

Du og jeg og vi to

bookmark

Trude Marstein og Selma Lønning Aarø

onsdag 30. november 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Student 70,-Ordinær 100,-

Barna binder de to voksne sammen for livet, og siden kommer det nye bindinger, nye partnere, og danner et nett av mennesker med ulike tilknytning, forventinger og følelser. I romanen Egne barn tar Trude Marstein leseren med inn i labyrinten, vi kaller familien.

«Hele tiden har jeg hatt den tvilen, om ansvar, og alt det å ha ansvar for, hva som er viktig her i livet. For en selv, for verden, for det enkelte barnet. Å veie alt opp mot hverandre, eller la være. Barna, kjærligheten, kunsten og følelsen av å ikke lykkes helt i noe eller mislykkes litt i alt, eller helt.»

Det er både mørkt og fornøyelig når Marstein viser familien frem og snur og vender på den, pirker i stolthet, begjær og lengsel. Scenen er enkel, men desto mer fortettet; det felleseide torpet skal pusses opp, og det må ekser, barn og bonusbarn være med på. Anja kommer med kjæresten Pål, eksmannen Ivar med samboeren Solveig. De som før var vi, er det ikke lenger vi og hva er de nå?

Trude Marstein har utgitt hun romaner, i tillegg til essays, barnebok, samt oversatt en rekke bøker til norsk. Hennes skarpe og nådeløse beskrivelser av det vanlige livet blir hyllet av kritikere og lesere. For romanen Gjøre godt mottok hun kritikerprisen, og for Så mye hadde jeg fra 2018 ble hun nominert til blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, B og P2-lytternes romanpris.

På Litteraturhuset møter hun forfatter Selma Lønning Aarø til en samtale om familiens irrganger og seriemonogamiets virkelighet.