En kort introduksjon til Det osmanske riket 1Foto: Dan Petter Neegaard / Aftenposten / NTB (Smilden) og Anne Liv Ekroll (Wold)

En kort introduksjon til Det osmanske riket

bookmark

Saklig søndag med Jan-Erik Smilden og Sidsel Wold

søndag 8. mai 2022, kl. 13:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Norli Litteraturhuset og Litteraturhuset

Inngang: Gratisbilletter legges ut mandag 2. mai

Det osmanske riket omfattet blant annet Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus. Det rommet et rikt mangfold av kulturer og tradisjoner. Men, når vi har skrevet vår vest-europeiske historie har Det osmanske riket ofte figurert i utkanten, som motstander og fiende. Eller, det har blitt framstilt som en slags eksotisk karikatur, der blodtørstige sultaner med slangetemmere, magedansere, konkubiner og harem, utbytter sine undersåtter.

Jan-Erik Smilden er journalist og historiker. I boken En kort introduksjon til Det osmanske riket tar forfatteren et oppgjør med disse negative stereotypiene om osmanene. I tillegg gir han en innføring i rikets indre utvikling og utbredelse.

Nå har du sjansen til å oppleve forfatteren i samtale med Sidsel Wold – om et rike og en statsledelse som var langt mer sammensatt og mangfoldig enn det som har preget vestlige forestillinger.