En samtale om Ukraina

bookmark

Samtalemøte: Lévy, Brende og Steinfeld

onsdag 11. november 2015, kl. 17:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Norwegian-Ukrainian Chamber of Commerce (NUCC)

Inngang: Gratis

Ukrainas demokratiske utvikling og europeiske integrasjon etter EuroMaidan-revolusjonen har resultert i Russlands anneksjon av Krim, krig i Øst-Ukraina med over 7000 drepte, og over en million flyktninger. Hvilke implikasjoner har dette for Norge? Gjør Europa og Norge nok for å støtte opp om Ukrainas kamp for uavhengighet, demokrati og ønsket om å være en del av Europa? Bør Vesten og Norge gjøre mer for Ukraina? Eller bør Norge, som er naboland til Russland, ligge lavere i terrenget? Hør den franske filosofen Bernard-Henri Lévy og utenriksminister Børge Brende samtale om situasjonen i og rundt Ukraina under ledelse av journalist og tidligere Moskva-korrespondent for NRK Hans-Wilhelm Steinfeld.
Samtalen vil foregå på engelsk.

Om arrangøren: Norsk-Ukrainsk Handelskammer er en non-profit NGO og medlemsorganisasjon etablert i 2008, med hovedkontor i Oslo. Organisasjonen jobber for å utvikle handel og investeringer mellom Norge og Ukraina, og for å øke bilateralt samarbeid. NUCC arbeider for å støtte opp om Ukrainas økonomiske og demokratiske utvikling og europeiske integrasjon.

Bernard-Henri Lévy (66 år) er en fransk filosof og forfatter. Han har skrevet både romaner, essay, drama og filmer og gitt ut over 30 bøker. I Frankrike er han i dag ofte ganske enkelt referert til som «BHL», og Boston Globe har sagt at «Lévy antageligvis er den mest prominente intellektuelle i Frankrike i dag». Lévy ble berømt i Vesten på 70-tallet som en av grunnleggerne av den politiske og filosofiske bevegelsen Nouveaux Philosophes, de nye filosofer. Lévy er sterkt engasjert i internasjonal politikk og skriver gjentagende om antisemittisme. Lévy har blant annet kritisert Vesten for å ikke lenger makte å opprettholde universale ideer om rettferdighet, og for å ha mistet sympati med de undertrykte og forpliktelser til sannheten. Etter EuroMaidan-revolusjonen i Ukraina har Lévy engasjert seg sterkt til støtte for Ukraina, og at Europa ikke må glemme sine idealer om solidaritet, demokrati og menneskerettigheter. Lévy har også tatt til orde for en «Marshall-plan» for Ukraina, og at Vesten må gjøre mer for å støtte Ukrainas demokratiske utvikling og europeiske integrasjon. Deriblant har han skrevet et teatersolostykke kalt «Hotel Europe», som han fremfører selv, dedikert til hendelsene rundt EuroMaidan.

Børge Brende (50 år) er en norsk politiker fra Høyre og fra 2013 utenriksminister i Regjeringen Solberg. Han er utdannet cand.mag. fra NTNU. Brende var innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i perioden 1997–2009. Han var miljøvernminister 2001–2004 og nærings- og handelsminister 2004–2005. Brende var direktør i World Economic Forum (WEF) 2008–2009 og generalsekretær i Norges Røde Kors 2009–2011. 2011 – 2013 var han en av ni administrerende direktører i WEF, før han høsten 2013 ble utnevnt til utenriksminister. Børge Brende har besøkt Ukraina flere ganger siden han ble utenriksminister, både under og etter EuroMaidan-revolusjonen. Brende kjenner godt til situasjonen og den humanitære krisen i landet. Utenriksminister Brende har vært tydelig på Norges støtte til Ukraina, og Norge har også bidratt med økonomisk assistanse til landet.

Hans-Wilhelm Steinfeld (64) er en norsk journalist, historiker, forfatter og programleder. Steinfeld er nå partner i Corporate Communications. Steinfeld var før dette i NRK i 37 år, deriblant som NRKs Moskva-korrespondent i 18 år, og dekket blant annet EuroMaidan-revolusjonen i Ukraina og har intervjuet Ukrainas president Petro Porosjenko. Steinfeld var øyenvitne til skytingen på Maidan i februar 2014. Steinfeld er utdannet lektor i sovjetrussisk og økonomisk historie (Cand.philol) fra Universitetet i Bergen. Som journalist er Hans-Wilhelm Steinfeld blitt spesielt lagt merke til og anerkjent som en journalist av internasjonal kaliber for å ha fått de viktige politiske aktørene i tale. Særlig kjent er hans intervjuer med Mikhail Gorbatsjov, Boris Jeltsin og statsminister Nikolai Rysjkov i perioden 1991–1994. Steinfeld er også kjent for å presentere bakgrunnsstoff for sin journalistiske dekning og trekke inn lengre historiske linjer.