Et russisk eventyr

bookmark

Emmanuel Carrère om Eduard Limonov

onsdag 22. januar 2014, kl. 19:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Han oppfatter seg selv som en helt, men kan sees som en drittsekk. Jeg avstår fra å dømme (…) Dette er et liv som i mine øyne forteller noe. Ikke bare om ham, Limonov, ikke bare om Russland, men om vår egen historie siden andre verdenskrig. (Emmanuel Carrère om Eduard Limonov)

Eduard Limonovs liv kan høres ut som om det er tatt ut fra en røverroman, en rockebiografi eller en beretning om obskur politisk undergrunnsvirksomhet. Hans omskiftelige liv som undergrunnspoet i USA, anerkjent dikter i Paris og etter hvert ledende skikkelse i det russiske nasjonalbolsjevikiske partiet er nå blitt gjenstand for en bestselgende bok ført i pennen av Emmanuel Carrère, en av Frankrikes største forfattere.

Selv omtaler Carrère sin siste bok, som nå kommer på norsk i Kjell Olaf Jensens oversettelse, som en ikke-fiksjonell roman, en sjanger han også tidligere med hell har benyttet seg av. I Doktor Romand fra 2000 fortelles franskmannen Jean-Claude Romands historie, en mann som uten fullført medisinstudium og jobb klarte å innbille omverdenen at han arbeidet som lege. Da løgnen var i ferd med å avsløres, drepte han både foreldre, kone og barn.

Limonov ble belønnet med både prestisjeprisen Renaudot, den franske Ungdommens kritikerpris og The European Prize 2013. Nå samtaler Carrère med Åsne Seierstad om hva man egentlig finner ut om verden og virkeligheten ved å skrive ikke-fiksjonelle portrettstudier. Arrangementet foregår på engelsk.