EtterpåFoto Kathrine Nedrejord: Kari Live Rønningen Foto Maria Kjos Fonn: Håvard Bøhm. Bearbeidet av Gladesigner

Etterpå

bookmark

Kathrine Nedrejord, Maria Kjos Fonn og Kjersti Horn

onsdag 19. september 2018, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

En ung jente sitter i trappeoppgangen sin i Paris, uten nøkler, mobil eller lommebok. Hun forsøker ikke å tenke på hvorfor hun sitter der, gjennomvåt, oppskrapt og med trusa i lomma, og heller fokusere på det mest umiddelbare: Hvordan skal hun komme seg inn i leiligheten? I Kathrine Nedrejords roman Forvandlinga møter vi K. som har blitt utsatt for en overfallsvoldtekt og som prøver å finne en vei videre etterpå.

I Kinderwhore, også det en roman, går Maria Kjos Fonn tett inn på ungjenta Charlotte. Helt fra hun er barn, opplever Charlotte verden som et farlig sted, der grensene mellom omsorg og overgrep viskes ut. Moren sover hele dagen og har skapet fullt av piller. Hun finner også stadig nye fedre til Charlotte; en av dem gjør verden litt lysere en kort tid, en annen rykker vekk det tynne fundamentet hun har opparbeidet seg.

Fonn er også aktuell med et bidrag til antologien Ulyd, der hun undersøker litterær behandling av overgrep og ettervirkninger hos forfattere som Helene Guåker, Tracey Lindberg og Edouard Louis, samtidig som hun er åpen om sin egen historie.

Hvilken rolle kan litteratur og kunst spille i å formidle, forstå og forebygge seksualisert vold, og hvordan kan den virke lindrende?

Kveldens samtaleleder er teaterregissør Kjersti Horn. Hun har tidligere regissert Valdens historie, bygd på Edouard Louis’ roman med samme navn, som også tar utgangspunkt i en overfallsvoldtekt. I høst er hun aktuell med en forestilling bygget på Vigdis Hjorths roman Arv og miljø. Nå møter hun Kathrine Nedrejord og Maria Kjos Fonn til samtale.