EU-Tyrkia avtalen og flyktningsituasjonen i Tyrkia og Hellas

bookmark

Rapportlansering

torsdag 14. februar 2019, kl. 15:45 til kl. 17:00

Sal: Skram

Arrangør: NOAS

Inngang: Gratis

Flere tusen barn og voksne på flukt sitter fast i leire i Hellas under uverdige og inhumane forhold, på grunn av avtalen EU inngikk med Tyrkia i 2016. Formålet med EU-Tyrkia avtalen er å hindre mennesker på flukt tilgang til Europa, og flyktninger skal ifølge avtalen sendes tilbake fra Hellas til Tyrkia.

Konsekvensen av avtalen er imidlertid at få har blitt sendt til Tyrkia, mens langt flere må tilbringe måneder og år i leire i Hellas. Menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia er forverret etter kuppforsøket i 2016, og mennesker på flukt risikerer der å ikke få sin grunnleggende rettssikkerhet ivaretatt.

NOAS lanserer rapport om konsekvensene av EU-Tyrkia avtalen og situasjonen for flyktninger i Tyrkia. Rapporten er skrevet av Özlem Gürakar-Skribeland, advokat og stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Vi vil også ta opp hvordan manglende oppfølging av EU-Tyrkia-avtalen fra europeisk side er den direkte årsaken til dagens uholdbare situasjon for mennesker på flukt som har strandet på de greske øyene.

PROGRAM
15:45: Velkommen v/Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS
15:50: Presentasjon av funn og anbefalinger i rapporten v/Özlem Gürakar-Skribeland
16:15: Kommentarer til rapporten fra blant annet Leger uten grenser
16.45: Programslutt