Europa forteller

bookmark

ARRANGEMENTET MED PÉTER NÁDAS ER DESSVERRE AVLYST

torsdag 10. november 2011, kl. 19:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

ARRANGEMENTET ER DESSVERRE AVLYST PÅ GRUNN AV SYKDOM. FOR REFUSJON AV BILLETTER KONTAKT LITTERATURHUSET PÅ post@litteraturhuset.no.

«Den største romanen skrevet i vår tid», hevdet den amerikanske essayisten Susan Sontag om Erindringens bok da den kom på begynnelsen av 1990-tallet. Romanen var skrevet av en av Ungarns viktigste forfattere og intellektuelle som nå fikk sitt store internasjonale gjennombrudd. Péter Nádas ble med ett sammenlignet med storheter som Thomas Mann, Robert Musil og Marcel Proust. Nå har han fullført sitt hovedverk, Parallelle historier, som teller 1600 sider. Første bind kom på norsk i vår.

I Den stumme provinsen skildrer Nádas livsløpet til et trettitalls personer gjennom en ganske lang tidsperiode, fra mellomkrigstiden og fram til Berlinmurens fall i 1989. Deres beretninger rommer også andre stemmer og historier, og slik formidles et mylder av ulike menneskers tanker, erfaringer og begjær. Samtidig gir de oss et solid innblikk i Europas historie i det tjuende århundre. Péter Nádas brukte elleve år på Erindringens bok og tjue år på Parallelle historier. På Litteraturhuset snakker én av Europas mest sentrale intellektuelle med litteraturviter Helge Jordheim om hvordan det har vært å jobbe så lenge med en roman, om alle menneskeskjebnene han skildrer, og om sitt forhold til historien.