FeministverktøyFoto: Wani Olatunde / Gyldendal Norsk Forlag

Feministverktøy

bookmark

Chimamanda Ngozi Adichie og Ane Farsethås

onsdag 25. oktober 2017, kl. 20:00 til kl. 21:00 – Utsolgt / Fullt

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert mandag 29. november 2021, kl. 13:57

13:57

Nigerianske Chimamanda Adichie i samtale med Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås om romanene og de to siste pamflettene hennes, Vi burde alle være feminister og Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag. Samtalen fant sted på Litteraturhuset 25. oktober 2017.

“Å være feminist er som å være gravid. Enten er du det, eller så er du det ikke. Enten tror man på full likhet mellom menn og kvinner, eller så gjør man det ikke.”

Lenge før Beyoncé lånte stemmen hennes til sangen «***Flawless», har Chimamanda Ngozi Adichie markert seg som en tydelig samfunnspolitisk stemme. I 2015 kom essayet Vi burde alle være feminister, og i år fulgte pamfletten Kjære Ijeawele, eller et feministisk manifest på femten forslag. Den er skrevet som et brev til venninnen som nettopp har blitt mor, med Adichies råd om hvordan hun kan oppdra datteren.

I de to sakprosautgivelsene fins tråder til Adichies skjønnlitterære utgivelser, fra oppvekstskildringen i Dyprød hibiskus og den selvstendige og normbrytende Olanna i En halv gul sol til den utforskende og aktivistiske Ifemelu i Americanah. De tar opp temaer som Adichie har utforsket gjennom sin forfatterkarriere: maktforhold, vold, selvstendighet og litteraturens rolle i å forstå og utvide synet på verden og i å glede leseren.

Et av rådene til den nybakte moren Ijeawele er nettopp å la datteren lese – mye. Adichies bøker griper inn i samfunnsdebatten både i hjemlandet Nigeria og i USA. Tidligere i år ble Americanah valgt ut til One Book, One New York, verdens største offentlige bokklubb.

I kveld kommer Adichie til Litteraturhuset for å snakke om litteraturens og feminismens framtid i samtale med Morgenbladets kulturredaktør, Ane Farsethås.

Samtalen vil foregå på engelsk.