Finsk innvandring til VadsøI anledning markeringen av Finland 100 år ble innvanderemonumentet/kvenmonumentet i Vadsø lyst opp i blått. Foto: Monica M. Gebhardt

Finsk innvandring til Vadsø

bookmark

Den lange reisen mot et bedre liv

mandag 27. mars 2017, kl. 18:00 til kl. 19:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Vadsølaget i Oslo

Inngang: Billetter selges i døra

Priser: Ordinær 200,-

Dårlige tider i Nord-Sverige-Finland rundt 1850 førte til at tusenvis av mennesker valgte å forlate området. Mange kjente allerede til gode muligheter for arbeid i Nord-Norge, og valgte å dra nordover. Bare i Vadsø var det i 1865 registrert cirka 1500 innvandrere.

Professor Hanna Mustaparta ønsket å finne ut historien om sin egen familie, og ikke minst familienavnets opprinnelse. Hva var bakgrunnen for at oldefaren Johan Petter Mustaparta bestemte seg for å forlate hjemgården Nikkala i 1869? Reisen til Vadsø viste seg å bli strabasiøs og svært dramatisk. Den tok nesten to år, men i Vadsø fant han nytt arbeid, stiftet familie og levde et godt liv.

Hanna Mustaparta har gjort et skikkelig dypdykk i denne perioden. Hun forteller om livet på gården Mustaparta, vandringen til Vadsø, hvordan folk levde, hva de arbeidet med og hvem de giftet seg med. Oldefaren hennes slo rot i byen. Men likevel valgte hans etterkommere å forlate Vadsø i 1920 slik at familienavnet nesten har forsvunnet fra byens historie.