Fiskeoppdrett og velferd
Behandler vi oppdrettslaksen godt?
Selv om flere har blitt opptatt av at oppdrettslaksen skal ha det godt, har fiskevelferden blitt dårligere de siste årene.
En av årsakene er de nye mekaniske metodene som brukes for å fjerne lakselus. Metodene innebærer tøffere håndtering av oppdrettsfisken, og gjør den mer utsatt for skader og død.
Oppdrettsnæringen gjør mye for å bedre fiskevelferden. Mange lykkes og har svært lave tap. Likevel forsvinner eller dør 20 prosent av alle laksefisk som settes ut før den er slaktemoden. Alle er enige om dette ikke kan fortsette.
Hvorfor er det slik? Ofrer vi fiskevelferden i kampen mot lakselusen?
Hva mener fiskeeksperter, oppdrettere, politikere, dyrevernere og Mattilsynet?
Med:
Janicke Nordgreen, førsteamanuensis ved NMBU. Doktorgrad i om fisk føler smerte.
Per Grieg jr., styreformann i Grieg Seafood AS.
Trygve Poppe, ekspertrådgiver / Pharmaq Analytiq. Har arbeidet med sykdoms- og velferdsproblemer hos fisk siden 1981.
Elisabeth Wilmann, direktør, avdeling fisk og sjømat, Mattilsynet.
Aud Skrudland: Veterinær og spesialinspektør i Mattilsynet. Jobber med fiskehelse og fiskevelferd.
Susanne Lybæk, vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen.
Roy Angelvik, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet
Ordstyrer: Aslak Bonde
Følg debatten på nett