Fluktfestivalen

Fluktfestivalen

bookmark

Kan litteratur, film og kunst redde liv?

tirsdag 9. mai 2023, kl. 19:00 til kl. 22:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Fluktfestivalen

Inngang: Gratis - ingen påmelding.

For første gang er den prisvinnende journalisten og forfatteren av boken, Bare fjellene er min venn, Behrouz Boochani i Norge. Kveldens arrangement vil handle om flukt og menneskerettigheter.

Behrouz Boochani er en kurdisk-iransk forfatter, journalist, akademiker, kulturformidler og filmskaper. Han er æresmedlem av PEN International, har vunnet Amnesty International Australias 2017 Media Award og Anna Politkovskayas journalistpris i 2018. Etter flukten fra Iran ble han sittende seks år i australsk fangenskap på øya Manus Island og opplevelsen ble til den prisbelønte memoarboka Bare fjellene er min venn, som ga ham den prestisjetunge Victorian Prize for Literature.

Gazelle Pezeshkmehr er en iransk-norsk kunstfotograf i eksil i Norge. Første gang hun ble arrestert var hun fire år. Gjennom konseptuelle og surrealistiske fotografiske kompositter utforsker hun de drømmende og immaterielle rikene i sitt eget sinn og tilstanden til offentlig mental kondisjon. Med kunsten både kjemper hun for menneskerettigheter og bruker estetikken til å belyse og forklare det uforståelige.

Benyamin Farnam er en filmskaper som ble tvunget til å forlate Iran på grunn av hans politiske synspunkter og arbeid. Farnam kom til Oslo i 2018, hvor han fortsetter arbeidet og jobber med Norsk PEN. Som filmskaper har Benyamin Farnam bidratt til et betydelig antall kinofilmer, og har produsert filmer til forsvar for det iranske skeive samfunnet.

Omid Tofighian er en prisvinnende journalist, oversetter, foreleser, forsker og samfunnsforkjemper, som kombinerer filosofi med temaers som flukt, fordrevne og diskriminering.

Moderator: Erlend Wichne er forfatter og oversetter. Han har nettopp levert doktoravhandlinga si i oversettelsesvitenskap til bedømmelse.

Moderator: Kristina Quintano er forfatter, journalist, oversetter og menneskerettighetsforkjemper. Hun er festivalsjef for Fluktfestivalen og Norsk Sakprosafestival og mottok i 2022 Annette Thommessens Hederspris for langvarig dokumentasjon om flyktninger i Middelhavet.

Kunstneriske innslag ved Iselin Shumba og Bendik Østbye Johannessen

Festivalen foregår på både engelsk og norsk.

 

Gratis og åpent for alle!