Forfatternes klima-appellFoto: Oda Berby (Lunde) og Celina Øyer (Sverdrup-Thygeson)

Forfatternes klima-appell

bookmark

Maja Lunde, Anne Sverdrup-Thygeson m.fl.

onsdag 13. oktober 2021, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

I august gikk forfatteroppropet for klimasaken runden, og signaturlisten rommet til slutt 33 av Norges største forfatterstemmer. De skrev alle under for å gjøre stortingsvalget til et klima- og naturvalg.

Valget er nå over, og om ikke lenge trer en ny gruppe politikere inn i sine roller. Litteraturhuset har invitert et utvalg av Forfatteroppropets forfattere, med initiativtakerne Anne Sverdrup-Thygeson og Maja Lunde i spissen, til å holde en appell til den nye regjeringen.

Anne Sverdrup-Thygeson har med sine bestselgende fagbøker om insekter blitt en av Norges fremste naturformidlere. Til daglig er hun professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, der hun forsker og underviser i naturforvaltning og skogens biomangfold. Hun mottok Bonnevieprisen i 2018 og Forskningsrådets formidlingspris i 2020.

Maja Lunde er en av Norges mestselgende forfattere – også i utlandet – og har med de pågående Klimakvartetten og Årstidskvartetten skrevet skjønnlitteratur om klima for voksne og barn. Hun mottok Bokhandlerprisen i 2015 for Bienes historie, og i 2021 mottok hun Rachel Carson-prisen.

Kristine Næss har i 25 år skrevet lyrikk og romaner for voksne. For Bare et menneske (2014) ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Hun har også jobbet som tidsskriftredaktør og kritiker, og vært aktivist i klimabevegelsen Extinction Rebellion.

Lars Petter Sveen fikk Tarjei Vesaas debutantpris for debuten Køyre frå Fræna (2008), og har siden utgitt en rekke kritikerroste og prisvinnende romaner om det å være menneske når katastrofen inntreffer.

Simon Stranger fikk sitt store gjennombrudd med romanen Leksikon om lys og mørke (2018), men har også forfattet en rekke populære bøker for barn og ungdom, blant annet den politisk engasjerte ungdomsboktrilogien om tenåringen Emilie.

 

Se og hør appellene her!

 

Appellene kan også ses og deles individuelt:

Maja Lunde

Lars Petter Sveen

Kristine Næss

Simon Stranger

Anne Sverdrup-Thygeson